Hamlin Fistula Nederland

Uw winkelwagentje is leeg

Dr Catherine Hamlin

Dr Catherine Hamlin, geboren Nicholson, werd geboren in Sydney, Australië en studeerde in 1946 af aan de Universiteit van Sydney. Ze trouwde met de Nieuw-Zeelander Dr Reginald Hamlin die net als zij verbonden was aan het Crown Street Women's Hospital in Sydney. In 1958 reageerden zij op een advertentie in de Lancet Medical Journal waarin een verloskundige en een gynaecoloog gezocht werden om een opleiding voor verloskundigen op te zetten in het Prinses Tsehay Hospital in Addis Abeba. Ze kwamen in 1959 in Addis Abeba aan op basis van een driejarig contract met de Ethiopische regering. Intussen hadden de Hamlins vrouwen in het ziekenhuis zien aankomen die incontinent waren en onfris ruikten. Ze waren verstoten, zelfs door de andere patiënten. Niemand in het ziekenhuis wist hoe deze vrouwen te behandelen.

Some descriptionHet echtpaar had nog nooit een obstetrische fistel gezien. "Voor ons waren ze een academische zeldzaamheid," memoreert Catherine in haar boek Het Ziekenhuis aan de Rivier. Een collega-gynaecoloog vertelde hun dat de "fistelpatiënten uw hart zullen breken". En dat is precies wat ze deden. Als reactie begonnen de Hamlins een remedie tegen deze kwaal: Vanaf 1960 gingen ze chirurgische technieken ontwikkelen voor de operatie van fistelpatiënten. Ze haalden hun informatie uit de publicaties van eerdere fistelchirurgen, zoals dr. Marion Sims (de Vader van de Moderne Gynaecologie) en van artsen die nog steeds actief zijn in onder meer Egypte.

Als gevolg van verregaande verbeteringen op verloskundig terrein zoals de keizersnede zijn obstetrische fistels in Europa een zeldzaamheid geworden. De Hamlins onwikkelden in de loop van de tijd een verfijnde chirurgische techniek om obstetrische fistels te herstellen. Daarnaast waren ze in staat om een breed scala aan verloskundige problemen te behandelen. 93% van de operaties leidden tot volledig herstel van de patiënt.

Terug in hun dorp, verspreidden de ex patienten het bericht dat er een remedie voor deze aandoening mogelijk is; hierdoor kwamen meer en meer vrouwen om hulp vragen. In het eerste jaar in Ethiopië, behandelden de Hamlins ertig fistel patiënten. In het derde jaar waren dat er al driehonderd.

De stichting van het eerste ziekenhuis

Door hun ervaring met de patiënten waren de Hamlins al snel bekend met het leed van vrouwen met fistels. Ze vonden dat deze verstoten vrouwen een ziekenhuis verdienden - een plaats die diende als toevluchtsoord en een veilige haven, een plaats waar ze welkom waren en herstelden van hun kwaal. Dit idee was de basis voor de realisatie van het Hamlin Fistula Hospital in Addis Abeba.

Historie

1975 - 1993

Ondanks twee grote revoluties, een burgeroorlog en een onderdrukkend communistische regime, werden ongeveer 15.000 vrouwen die lijden aan obstetrische fistels behandeld en genezen in deze periode.

1974

In 1974 openden de Hamlins de deuren van het Addis Ababa Fistula Hospital. Dit was tijdens de communistische revolutie, nadat het regime van keizer Haile Selassie omver was geworpen, Het blijft het enige ziekenhuis in de wereld uitsluitend gewijd aan fistula operaties.

1974

Tot slot, in 1974 openden de Hamlins de deuren van het Addis Ababa Fistula Hospital tijdens de communistische revolutie, nadat deze het regime van keizer Haile Selassie omver had geworpen, Het blijft het enige ziekenhuis in de wereld uitsluitend gewijd aan fistula operaties.

Some description

1993

Dr Reg Hamlin OBE stierf in Ethiopië. Dr Catherine Hamlin beloofde het werk dat ze waren begonnen voort te zetten.

1993 - 1995

Toen Dr Reg Hamlin OBE overleed in 1993, was er een behoefte aan extra artsen op het terrein want het aantal patiënten nam toe. Op het terrein van het ziekenhuis werd een huis voor een inwonende arts gebouwd. Ook kwamen er een ziekenzaal bij, de Prinses Anne Ward, het pathologisch laboratorium en een bibliotheek. Daarnaast werd een intensief programma opgezet artsen en verpleegkundigen op te leiden in fisteloperaties.

1996 - vandaag

 • In 1998 werd het ziekenhuis grondig gerenoveerd en uitgebreid.Vandaag de dag biedt het ziekenhuis plaats aan maximaal 140 patiënten en worden er vier operaties tegelijkertijd uitgevoerd.
 • In 2003 werd Desta Mender ('Village of Joy') geopend. Dit is een speciaal gebouwd dorp even buiten Addis Abeba waar vrouwen die gedurende een lange periode medische zorg nodig hebben, kunnen leven en begeleid worden in het aanleren van een aantal vaardigheden, zoals lezen, schrijven, rekenen, landbouw, tuinbouw en melkveehouderij leren. Een aantal vrouwen exploiteert een café in het dorp voor de vele bezoekers aan Desta Mender. De naam van het café is heel toepasselijk 'gastvrijheid'.
 • Er zijn vijf buitenklinieken gerealiseerd: Bahir Dar, Mekelle, Harar, Yirgalem en Metu.
  Dr. Hamlin's droom om een opleiding voor verloskundigen op te zetten is werkelijkheid geworden toen -na bijna vijftig jaar- in 2007 de Hamlin School of Midwifery werd geopend.
 • De verloskundigen worden gestationeerd in dorpen in Ethiopië. Er wordt ingezet op een vroedvrouw in elk dorp. Zij kunnen als geen ander een rol spelen in de preventie van het ontstaan van obstetrische fistels.
 • Dr Catherine Hamlin woont in haar huisje op het terrein van het Fistula Hospital in Addis Abeba; daar woont ze al meer dan veertig jaar. Op zeer hoge leeftijd is ze nog steeds zeer actief in het werk van het ziekenhuis. Ze opereert nog elke donderdagochtend.
 • Haar zoon Richard woont in het Verenigd Koninkrijk met zijn vrouw Diana en hun vier kinderen. Hij is actief betrokken bij de activiteiten van het ziekenhuis en is onder meer lid van The Board van het ziekenhuis.
   
  Dr Catherine Hamlin blijft zich onvermoeibaar inzetten voor de uitbreiding van het aantal operaties om zo nóg meer vrouwen te kunnen helpen.