Hamlin Fistula Nederland

Uw winkelwagentje is leeg

Desta Mender

15-9-2016

Dit is Beletshachew Tadesse. Zij geeft leiding aan het revalidatie-, rehabilitatie- en reïntegratieprogramma op het terrein van Desta Mender. 

In 2013 deed ze onderzoek onder de vrouwen die toen permanent in Desta Mender woonden omdat hun incontinentie als gevolg van een fistel ondanks operatie(s) en fysiotherapie onherstelbaar bleek. 

Ongeveer 70% van de vrouwen is drie weken na de hersteloperatie volledig hersteld, voor 25% is meer tijd en inspanning nodig. Zo'n traject met o.a. fysiotherapie kan 3 maanden tot een jaar of twee/drie duren. De overige 3 - 5% van de geopereerde vrouwen herstelt niet. Bijvoorbeeld vanwege een zenuwbeschadiging opgelopen tijdens de bevalling. Aan hen wordt na afweging van alle voors en tegens de keuze gelaten: ze kunnen dan wel met hun conditie verder leven, kiezen voor het plaatsen van een stoma of van een soort van inwendig opvangzakje. Tot 2013 bleef deze 3-5% op het terrein van Desta Mender wonen.

Uit dit onderzoek bleek dat de meeste vrouwen graag naar huis wilden of in ieder geval terug wilden keren in de samenleving. Beletshachew overtuigde dr. Catherine Hamlin om een reïntegratie- en rehabilitatieprogramma te starten. Belangrijke voorwaarden voor terugkeer in de samenleving waren de volgende: op de plek moest toegang zijn tot schoon water, toegang tot medische zorg, ondersteuning vanuit de plaatselijke gemeenschap zoals familie, kerk en overheid en de vrouw moet economisch zelfstandig terug kunnen keren.