Hamlin Fistula Nederland

Uw winkelwagentje is leeg

Kindhuwelijken

15-9-2016

Beletschachew vertelde me een fantastisch verhaal over een jonge dappere vrouw, voormalig fistelpatiënte, die haar vader voor het gerecht daagde, omdat hij haar zusje van 11 jaar wilde uithuwelijken. Dat is verboden in Ethiopië.

Met haar actie wilde ze voorkomen dat haar zusje hetzelfde lot zou ondergaan als zij. Ze kreeg gelijk en voorkwam daarmee het voorgenomen huwelijk.

Voordat de patiëntes naar huis terugkeren, krijgen ze les over vrouwenrechten. Velen zijn zich namelijk niet bewust van de rechten die ze hebben.  Ook leren ze over één van de hoofdoorzaken van een fistel: kindhuwelijken. In Ethiopië trouwt 41% van de meisjes (gedwongen) voor hun 18e.

Omdat het bekken van een jong meisje te smal is om te baren, is de kans op baby- en/of moedersterfte erg groot. Als het jonge meisje de bevalling al overleeft, heeft ze een erg grote kans op een fistel.

Deze kennis nemen de vrouwen en meisjes bij terugkeer mee naar huis. Door daar hun kennis en ervaring te delen met andere vrouwen en meisjes, spelen ze een grote rol in het voorkomen van baby-en moedersterfte en het ontstaan van fistels.