Hamlin Fistula Nederland

Uw winkelwagentje is leeg

Blote Voeten Tocht

265 wandelaars in actie voor Ethiopië

BARNEVELD - De eerste Barneveldse Blote Voeten Tocht voor Ethiopische vrouwen is zaterdagmiddag 10 september 2011 volgens de organisatie perfect verlopen. De 265 deelnemers brachten samen ruim 43.000 euro bijeen.

Initiatiefneemster Annelies Barendrecht uit Lunteren blikt zeer tevreden terug. ,,Dit overtreft onze stoutste verwachtingen.'' De opbrengst is bestemd voor het Hamlin Fistula Hospital in Ethiopië, waar fistelpatiënten geopereerd kunnen worden.

,,De vrouwen, vaak tienermeisjes, krijgen een fistel na een langdurige moeizame bevalling: ze worden incontinent, kunnen hun urine niet langer ophouden en soms ook de ontlasting niet meer'', licht Barendrecht toe. ,,Het allerergste is dat ze zó stinken dat ze verstoten worden. De rest van hun leven brengen ze in afzondering door. Het ziekenhuis bestaat bij de gratie van donaties, giften en de opbrengsten van acties. Eén operatie kost 450 euro. Dankzij de opbrengst van de Blote Voeten Tocht krijgen meer dan zeventig vrouwen in Ethiopië weer een toekomst.''

Some description

De deelnemers liepen zaterdag vijf kilometer op blote voeten. Ze kwamen uit de regio Barneveld, maar ook uit Friesland, Brabant, de Achterhoek en Noord-Holland. ,,Niet de prestatie stond voorop, maar het gevoel om op blote voeten over verschillende soorten ondergrond te lopen, net als de vrouwen in Ethiopië'', vertelt Barendrecht.

De route voerde via asfalt en klinkers in het winkelcentrum van Barneveld naar de modderige bospaden op landgoed De Schaffelaar en verder langs hindernissen in de vorm van boomstammen en over houtsnippers bij de Koewei terug naar het Raadhuisplein. Een lang lint van vrouwen, dochters, kleinkinderen en zelfs moeders met kinderwagens. Burgemeester Jos Houben gaf zaterdagmiddag op het Raadhuisplein het startsein, waarna alle deelnemers blootsvoets over de catwalk liepen die daar stond voor enkele modeshows van Barneveldse kledingzaken.

Initiatiefneemster Barendrecht liep voorop met vijf kleindochters, gevolgd door de dames Shamsa Mive en Tsehai Zeleke uit Somalië en Ethiopië, tegenwoordig woonachtig in Maarn. Ontroerd waren zij toen ze aan het eind van de middag de opbrengst van ruim 43.000 euro vernamen.

Het doel van de Blote Voeten Tocht was geld bijeen te brengen voor fisteloperaties én om het verhaal van de vrouwen in Ethiopië te vertellen. ,,Zo'n tocht verbindt en verlost'', reageren Monique van den Broek en Karin van der Lee die uit het Brabantse Loon op Zand en Tilburg. ,,Een operatie maakt voor die vrouwen echt een wereld van verschil. We krijgen hier echt een heel positief gevoel van.'' De Barneveldse Diana van Zoeren sloot zich hier volmondig bij aan. ,,Je kunt vrouwen hiermee helpen en het viel reuze mee om op blote voeten te lopen.'' Op een enkele blaar na hebben alle vrouwen de tocht zonder noemenswaardige problemen volbracht.

Mijntje Pluimers uit Barneveld kreeg een iPad2 van de organisatie. Zij liep voor het hoogste gesponsorde bedrag: 815 euro. De vrouwen en meisjes die meeliepen hadden vrienden, vriendinnen, klasgenoten, familieleden en collega's benaderd om hen te sponsoren. ,,Namens de Ethiopische vrouwen allemaal heel erg bedankt'', besluit Barendrecht.

Copyright: Barneveldse Krant